dilluns, 31 de gener del 2011

LES DECENNALS. DE TOTS COLORS!!!



Per aquells que aneu seguint les festes a través del meu blog, dir-vos que ahir, la nostra ciutat lluïa per la gran diversitat cromàtica de la camisa dels castellers vinguts d'arreu dels Països Catalans.
A mesura que arribaven, anaven a la Plaça del Blat, on aixecaven un pilar,i posteriorment es dirigien cap al punt que els corresponia.
Pels qui viviu en grans ciutats, ja esteu avesats a la multitud, però els que som de poble, i vivim més aviat solitaris, rebre gairebé 10.000 castellers, més tota la gent vinguda de fora per veure aquest esdeveniment únic, bé en les anteriors, ja es va dur a terme, per tant no és un acte insòlit (ara he escombrat cap a casa, s'ha notat, no!!!!), doncs resulta al·lucinant.
Gent, gent, i més gent, "Déu meu, quina gentada", riuades de castellers, sons de gralla, rialles, cotxes d'emergència, carrers tallats, petits, grans, joves, de totes mides i de tots colors; un paisatge humà meravellós.
El sol, va començar a afluixar al voltant de les dues, i la gelor es calava pels cossos dels qui no ens volíem perdre el moment, en que de forma simultània s'aixecarien tots els castells.

Així, que cadascú des del punt on va poder accedir, el meu no era gaire bo, ja que la Jana és va sentir angoixada per la gent, i gairebé l'arrossego entre el tap humà que vam trobar a la Font de la Manxa. Així que reculant, reculant, ens vam quedar en un punt força allunyat. Però no patiu, els meus contactes m'han proporcionat unes magnífiques imatges, que compartiré amb tots vosaltres.
De la mà i de l'ull del bon amic Jordi Castells, exalcalde en les passades Decennals, i amb qui vaig tenir l'honor de compartir-les, us deixo aquests castells, que de ben segur delecten la vostra nineta!!!
I des d'aquí aprofito per celebrar i dir que m'omple d'orgull que els castells hagin estat reconeguts com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i més essent la meva ciutat, el bressol del fet casteller.


I acabo amb les paraules de Josep Anselm Clavé, que tan bé defineixen l'essència del món casteller!

A la plaça, a la plaça
prenen part en nostra festa
els forçuts Xiquets de Valls,
i en pilars, castells i torres
mostraran sa habilitat.
Pels carrers fan la passada
amb les gralles i els tabals.
Nara, nara! Ram, plam, tramp!
i a la casa de la vila
a migdia faran cap.
Quina gatzara, quina delícia,
causen al poble els braus Xiquets,
quan gallardegen amb llur perícia:
Força, equilibri, valor i seny!

2 comentaris: