dimarts, 29 de gener del 2013

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI, PER SEMPRE


El dia 18 de gener, tot just encetàvem un nou any, quan els deliris per fotre´ns, una mica més, augmentaven de forma indescriptible. A què em refereixo? Doncs, que en el consistori de Tarragona prosperava una moció presentada pel PP, on es demanava el canvi de nom de la UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI, per Universitat de Tarragona. I amics, molts ens temíem, que alguns regidors secundarien la moció, i efectivament el PSC, va votar a favor.  PSC i PP sumaven 17 vots a favor; CiU s'abstenia, i ICV votava en contra. Aprovada la moció, i adéu siau URV.
L'alcalde socialista defensava el vot del seu partit, argumentant que la finalitat darrera era portar el nom de Tarragona, i per la qual cosa, farien el que més convingués. A qui???

Mireu, només cal llegir el que pensava el Sr. Antoni Rovira i Virgili (President del Parlament a l'exili 1940-49; militant d'ERC) es comprendrà perfectament, on rau l'interès per canviar el nom.



I no m'allargo, perquè no cal, però sí que aprofito uns versos d'Espriu, abans no ens prohibeixin fins i tot els records d'aquells qui van lluitar i morir pensant en una terra lliure!

"Escolta, Sepharad: els homes no podem ser
si no són lliures, 
Que sàpiga Sepharad que no podrem mai ser
si no som lliures!"

"La pell de brau" (XXXVIII)

Orgullosa d'haver estudiat a la UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI, per a mi, sempre serà la URV!



11 comentaris:

  1. Gràcies per explicar el cas, només el vaig sentir de passada i no sabia de què anava. Tampoc no sabia que estava aprovat i era definitiu. No acabo d'entendre que es vulgui fer aquest canvi, si no és per motius com els que insinues. Què se li haurà perdut al consistori a la universitat? Per què no la deixen estar? I ara a canviar tots els noms i tots els rètols i a gastar diners públics estúpidament, oi? Despesa, naturalment, que costaria X milions, però costarà X+Y milions, on Y són els milions que s'embutxacaran aquests desgraciats que han votat pel canvi de nom. Fantàstic, oi?

    ResponElimina
  2. en compte de cuidar-se del que realment és important, només fan que tocar els nassos amb el que no haurien de tocar.

    ResponElimina
  3. Jo com en XeXu, vaig sentir campanes i no sabia ben bé com havia anat. Que trist... nonembé, no... espero que serem capaços de resistir tanta estupidesa.

    ResponElimina
  4. Espero i destijo que finalment no acabin fent el canvi. És, ha de ser i serà la URV!!

    ResponElimina
  5. Dafne, avui discreparé amb tu. Jo que hi he estudiat i hi treballo, sempre he pensat i segueixo pensant que la universitat de Tarragona s'hauria de dir així, Universitat de Tarragona. Igual que s'ho diuen totes les universitats lligades a un territori, excepte la Jaume I (de Castelló) i la nostra.

    No dic que el sr. Rovira i Virgili no s'ho mereixi, però el que és una trista realitat és que la URV es diu així no per homenatjar algú, sinò per les eternes i vergonyoses desavinences entre Reus i Tarragona (i perquè quan es va batejar hi havia el Laporte aquell, que era de Reus).

    Encara recordo la cara de babau que se'm va quedar quan uns amics de Barcelona em van dir: la Universitat Rovira i Virgili està a Tarragona? Ah, ni idea... Jo em pensava que estava a BCN, com la Pompeu Fabra o la Ramon Llull... I molt em temo que no són els únics que s'ho pensen, sobre tot a la resta de l'estat.

    Un altre debat és si els motius que té el PP tarragoní per provar d'eliminar la denominació Rovira i Virgili són ideològics, o si en aquest moment de crisi és convenient afrontar la despesa que suposara un canvi de nom. Però a banda d'això, jo voto per una Universitat de Tarragona que ens identifiqui com tarragonins que som, i que només dient-ne el nom ens situi dins el mapa. Una altra cosa serà que, pel batibull polític habitual, la proposta quedarà en res...

    Un petó, guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut Rafa,
      Em sembla molt bé que discrepis, només faltaria. Però el meu cabreig, va per una altra banda. I és; a) En una situació econòmica com l'actual; amb els problemes que tenen els universitaris per poder accedir a una carrera, perquè els costos són desorbitants...Ara toca aquest debat del canvi de nom.
      b) Si realment és tan preocupant no saber la ubicació de la Rovira i Virgili, no penses que això havia d'haver estat valorat en el seu dia.
      Rafa, et comprenc perfectament, però em dol que el PP aprofiti el creixement independentista, per castigar la memòria històrica, perquè no crec que tinguin cap interès en el nom, si la universitat es digués Francisco Franco, dubto que els del PP haguessin presentant la moció. Oi que m'entens per on vaig?
      Fins aviat, a veure si us escapeu i veniu un dia a casa!!!

      Elimina
  6. Bajanades per malgastar diners que segons ells no n' hi ha ... per a nosaltres, és clar!
    Del rerefons polític millor ni parlar-ne :(

    Aferrades.

    ResponElimina
  7. Per una banda no em sembla malament que la universitat de les terres tarragonines dugui el nom de Tarragona. És una bona manera de promocionar-la i, possiblement, d'ubicar-la al mapa. Cert és que, si prové d'una moció del PP ja sabem que no ho estan fent per amor a Tarragona si no per desamor cap a Catalunya i els seus personatges més reivindicatius. No sé si es podria trobar una forma mixta, encabint Tarragona i sense perdre el nom de Rovira i Virgili.

    ResponElimina

  8. Hola Dafne: Jo sí que estic d’acord amb tu, doncs estic plenament convençut de que aquesta proposta del PP es absolutament política, perquè sabeu, Rovira i Virgili es un dels molts fantasmes que té el PP aquí, a Catalunya, i donat que no el poden combatre d’altre manera, ja que la seva obra sobre el nostre País es impecable, el millor que poden fer es intentar esborrar la seva memòria, perquè els joves no puguin preguntar qui era Rovira i Virgili, i el PSC que ha perdut el Nord i s’està convertint en residual l’hi dona suport, i CiU s’absté. Que fem? On vivim?, Que som? Som mesells?. Jo vaig ser Regidor pel PSC a la època post-Pallach, a les hores no érem així, la majoria érem idealistes, i no anàvem pas tan malament .
    Dafne: No hem de desesperar, sabre tot els que encara sou joves, com deia el gran Pablo Neruda, poden tallar tots les flors, però no podran aturar la Primavera.

    ResponElimina
  9. Doncs no seria més simple afegir el nom de Tarragona? Universitat "Rovira i Virgili de Tarragona", sona bé. Hi ha altres universitats que porten noms de persones importants, com la "Universitat Miguel Hernández" d'Elx.

    ResponElimina